Boszi ujja süti
Ez a süti garantált siker! Figyeld a hatást, amikor a vendégek elé tálalod! Ajánlott: minden vidám buliba.
Hozzávalók:
- 20 dkg vaj
- 20 dkg liszt
- 20 dkg darált dió
- 1 egész tojás
- 2 tojássárgája
- 10 dkg mandulabél
- szezámmag
- piros ételfesték (vagy olvaszott csoki)
Elkészítés:
A vajat a liszttel, a darált dióval,és a tojásokkal jól eldolgozzuk.
Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és ujjformára hengergetjük, majd kb 8-10 centisre vágjuk. Formázgassuk meg, "díszítsük" egy-két bevágással. Göcsört kialakításával még élethűbbé tehetjük.
A mandulabelet dobjuk forró vízbe (amit már lehúztunk a tűzhelyről) és hagyjuk benne 5 percig. Húzzuk le a barna héjat, majd áztassuk 3-4 percig az ételfestékben.
Az "ujjacskákat" kenjük át tojássárgával, szórjunk rá pár szem szezámmagot, nyomjuk bele a megfestett mandulákat "körömnek".
Világosra sütjük 200 fokon (előmelegítve)
Ha nem használtunk ételfestéket, akkor olvasztott csokival "fessük" ki a körmöket.
Alkoholmentes bólé (gyerekeknek is)
A túrót egy villával összetörjük és minden hozzávalóval jól elkeverjük. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd púpozott teáskanálnyi adagokat pottyantunk az olajba és mindkét oldalukat aranyszínűre sütjük (adagonként 6-7 perc alatt). A kész túrófánkokról a felesleges olajat papírtörlővel leitatjuk. Azonnal tálaljuk. » 1 dl málnaszörp
» 2 dl ananászlé
» 2 dl citromlé
» 2 dl narancslé
» 1,5 L gyömbér
» jégkocka
» Díszítéshez:
» mentalevél
» 2 dl ananászlé
» 2 dl citromlé
» 2 dl narancslé
» 1,5 L gyömbér
» jégkocka
» Díszítéshez:
» mentalevél
Fogjunk egy nagy bólés tálat, és öntsünk bele minden hozzávalót (a gyömbéres üdítő kivételével), majd alaposan keverjük össze. Hűtőbe tesszük pár órára, majd tálalás előtt felöntjük az üdítővel, és beletesszük a jégkockákat és a mentaleveleket.
Túrófánk
- 25 dkg túró
- 25 dkg liszt
sütéshez
- kb. 1/2 l olaj
tálaláshoz
- vaníliás porcukor
- házi készítésű sárgabarack dzsem
Sonkás falatkák tojásos uborkatalpon
- 1 kígyóuborka
- 6 tojás
- 24 szelet füstölt sonka
- 1 piros kaliforniai paprika
- petrezselyem
- majonéz
- 24 db olívabogyó
- Az uborka héját hosszában csíkosra metszük, így amikor felszeleteljük cakkos szélű köröket kapunk. 24 szeletre lesz szükségünk.
- A tojásokat megfőzzük, felszeleteljük. 1-1 szeletet az uborkákra teszünk.
- 1-1 kiskanál majonézt kanalazunk rá.
- Félbehajtjuk a sonkát, feltekerjük és fogvájó segítségével a tojásos uborkatalpra csücsültetjük.
- Minden falatra paprikaháromszögeket tűzünk fogvájóval és olívabogyóval díszítjük.
- Aprított petrezselyemmel megszórjuk.
Részeges gesztenyegolyók
- 250 g cukrozott gesztenyemassza
- 2 ek habtejszín
- 50 ml rum
- 60 g aszalt sárgabarack
- 3 ek durvára vágott mandulapehely
- A sárgabarackot 1,5 dl vízben pár percig főzzük, lehúzzuk a tűzről, lefóliázzuk és 1 órán át állni hagyjuk.
- Leszűrjük a megpuhult barackszemeket, ráöntjük a rumot, ismét fóliával letakarjuk és újabb 1 órán át hagyjuk állni, majd lecsöpögtetjük és durvára vágjuk.
- A gesztenyemasszát villával összetörjük ás a tejszínnel lazítjuk. Simára keverjük.
- Bevizezett kézzel diónyi masszát veszünk a kezünkbe, a közepébe sárgabarackkockákat nyomunk, majd golyót formálunk belőle.
- Minden gesztenyegolyót mandulapehelybe forgatunk. (Kb. 10 golyó lesz a fenti mennyiségből.)
- Fogyasztás előtt néhány órára hűtőbe tesszük.
Zsúrkenyér töltve
Zsúrkenyerekhez
- 1 kg finomliszt
- 3 dkg élesztő
- 2 dkg só
- 3 dkg cukor
- 5 dkg házi vaj
- 5-6 dl tej
- 1 tojássárgája (a kenyerek kenéséhez)
Töltelékhez (/ zsúrkenyér)
- 2 db keményre főzött tojás
- 10 dkg majonéz
- 1 közepes méretű zeller
- 1 db csemegeuborka
- 1 közepes méretű burgonya
- 4 szelet gépsonka
- 1 db alma
- 5 dkg vaj
- 2 szál apróra vágott petrezselyemzöld
Zsúrkenyerek készítése:
- Az elmorzsolt élesztőt 1dkg cukorral, 1 evőkanál liszttel, 1dl langyos tejben felfuttatjuk.
- A lisztet átszitáljuk, majd 10-15 percre meleg helyre tesszük, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot és az olvasztott vajat. A megkelt (felfuttatott) élesztővel és a 4-5 dl tejjel összedolgozzuk. Ha a tészta felülete sima, befejezzük a dagasztást.
- A tésztát meleg helyre tesszük letakarva, kb. 50 percig kelni hagyjuk.
- A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Lazán átgyúrjuk, 3 részre osztjuk, kissé kinyújtjuk és henger alakúra formázzuk.
- Ezután kizsírozott, lisztezett sütőlemezre helyezzük, 2-3 vágást teszünk mindegyiknek a tetejére és kb. 25 percig kelni hagyjuk. Langyos vízzel bepermetezzük, majd tojássárgája és tej keverékével lekenjük és előmelegített sütőben 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük.
- A sütőből kivéve kis időre letakarjuk a megsült zsúrkenyereket egy tiszta konyharuhával.
Töltelék készítése:
- A felkockázott zellert ételízesítős vízben, a burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük.
- A burgonyát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk, a zellert leszűrjük. Megvárjuk amíg kihűl.
- Apró kockára vágjuk a kemény tojásokat, a csemegeuborkát és a megtisztított almát, gépsonkát, és a kihűlt zellerrel, a burgonyával, a petrezselyem-zölddel, és vajjal, valamint majonézzel összekeverjük.
Összeállítás:
- Kettévágunk keresztben egy zsúrkenyeret, belsejét kikaparjuk, és a kenyeret megtöltjük a töltelékkel.
- Eredeti formájára összeállítjuk a zsúrkenyeret, és alufóliába csomagolva, legalább egy fél napra hűtőbe tesszük.
- Szeletelve kínáljuk.
Tízperces fánk
- 4 dl natúr joghurt (vagy aludttej)
- 1 cs sütőpor
- 1 cs vaníliás cukor
- kb. 20 dkg liszt
- 2 ek cukor
- csipet só
olaj
- Közeli boltba elmegyünk, vagy otthon megnézzük a tartalékokat.
- Veszünk, vagy előkeresünk joghurtot, sütőport, vaníliás cukrot, lisztet, cukrot, sót, és olajat a sütéshez.
- Mindezt (olaj és a vaníliás cukor kivételével) jó levegősre összedolgozuk.
- Közepesen forró olajban, kanalanként formázva, beleszaggatjuk és aranyszínűre sütjük a fánkok mindkét oldalát.
- Vaníliás cukorral megszórjuk.
- Csoki öntettel is tálalhatjuk. Ehhez tejbe kakaóport teszünk és cukrot, sűrűre főzzük.
Hússaláta zsúrkenyéren
Hozzávalók:
25 dkg párizsi, 25 dkg gépsonka, 1 fej vöröshagyma, 15 dkg ecetes uborka, 5-6 ek. majonéz, 1/2 citrom leve, porcukor, só, őrölt bors
Tálaláshoz: zsúrkenyér (bagett) snidling, koktél paradicsom, zöldségzöld
Elkészítés:
A párizsit, gépsonkát, uborkákat vágjuk fel kb. 2 mm-es vékony csíkokra.
Készítsük el a mártásunk alapját. A majonézhez adjuk a fűszereket és az ízesítőket és habverővel jól össze dolgozzuk.
A megtisztított vöröshagymát vágjuk apróra. A felvágottat és az öntetet keverjük össze, majd adjuk hozzá a hagymát és az uborkát.
Snidlinggel megszórva, vékony szeletekre vágott zsúrkenyérre tálaljuk, koktél paradicsom kiséretében.
A párizsit, gépsonkát, uborkákat vágjuk fel kb. 2 mm-es vékony csíkokra.
Készítsük el a mártásunk alapját. A majonézhez adjuk a fűszereket és az ízesítőket és habverővel jól össze dolgozzuk.
A megtisztított vöröshagymát vágjuk apróra. A felvágottat és az öntetet keverjük össze, majd adjuk hozzá a hagymát és az uborkát.
Snidlinggel megszórva, vékony szeletekre vágott zsúrkenyérre tálaljuk, koktél paradicsom kiséretében.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése