Keresés ebben a blogban

2010. január 16., szombat

Gyors és olcsó sütik

Csiga keksz

Hozzávalók:

30 dkg liszt
csipet só
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
2 tojás
2 dkg kakaópor

A lisztbe keverjük a csipet sót, hozzáadjuk adarabokra vágott hideg vajat, a porcukrot és az egészet morzsásra gyúrjuk. Hozzáadjuk az egy egész tojást, és a másik tojás sárgáját. Összegyúrjuk a tésztát, majd kétfelé vesszük. Az egyik felébe beledolgozzuk a 2 dkg kakaóport, a másikat úgy hagyjuk. Lisztezett deszkán mindkét tésztát vékony téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a tojás fehérjével, egymásra fektetjük, és felcsavarjuk. 2 órára hűtőszekrénybe rakjuk pihentetni. A tekercset kb. fél cm vastag szeletekre vágjuk, és sütőpapírral kibélelt tepsibe rakva 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc latt megsütjük.


Szezámmagos apró

Hozzávalók kb. 50 dkg-hoz:

30 dkg liszt,

12 dkg margarin

1 dl tejföl,

1 dl tej,

2 dkg szalakáli,

3 dkg szezámmag,

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat összekeverjük (szalakáli, liszt), majd összemorzsoljuk a margarinnal. Egy tojással, a tejföllel, és kevés sóval összegyúrjuk, majd annyi tejet adunk hozzá, hogy nyújtható tésztát kapjunk.

A tésztát lisztezett deszkán 3-5 mm vastagságúra nyújtjuk, majd késsel, vagy pizza vágóval 3 cm hosszú 5 mm széles csíkokra vágjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a másik tojással lekenjük a tetejét, majd megszórjuk a szezámmaggal. 170 fokra előmelegített sütőbe sárgára sütjük.

Jó étvágyat hozzá!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése