Keresés ebben a blogban

2009. december 13., vasárnap

Karácsonyi sütigyűjtemény

Ráérős időmben szörfözgetek a neten, és úgy döntöttem, hogy a leginkább nekem tetsző karácsonyi sütiket egybegyűjtöm. Nagyon-nagyon gusztusos kis recepteket találtam, amiket itt most közre is adnék.


Keksz kocka

Hozzávalók
Tésztához:
50 dkg darált keksz
30 dkg porcukor
25 dkg margarin
9 evőkanál tej
4 dkg kakaópor
10 dkg kókuszreszelék
fél dl rum (vagy 1 rumaroma)
2 keserű mandula aroma /zöld/
Tetejére:
tortabevonó

Elkészítés
1. A ledarált kekszet a porcukorral, margarinnal és a tejjel összegyúrjuk.

2. Kettéosztjuk a masszát, és az egyik felébe beledolgozzuk az átszitált kakaóport, a kókuszreszeléket és a rumot, a másik feléhez hozzáadjuk a mandulaaromát.

3. A kakaós masszát fólia között ujjnyi vastagra nyújtjuk, ez lesz alul, a zöld krémet pedig egyenletesen eloszlatva rákenjük.

4. A tortabevonót gőz felett felolvasztjuk és a zöld krém tetejére kenjük. Miután kihűlt apró kockákra vágjuk.



Kakaós ostoros kalács

Hozzávalók
Tésztához:
60 dkg liszt
6 dkg kristálycukor
3 evőkanál étolaj
4 dl langyos tej
3 tojássárgája
5 dkg élesztő
1 pici só

Töltelékhez:
20 dkg kristálycukor
25 dkg margarin
3 evőkanál keserű kakaópor

A tetejére:
Kenéshez 1 tojás

Elkészítés
1. Egy tálban a liszttel elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tészta többi alkatrészét, és addig gyúrjuk, amíg elválik az edény falától. Letakarva kb. 50 percig kelesztjük.
2. A lágy margarint a cukorral habosra keverjük, hozzáadva az átszitált kakaót is. A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, és hat részre osztjuk. Ezeket egyenként téglalap alakúra nyújtjuk és a kakaós krémmel megkenjük.
3. A téglalapok rövidebb oldalát picit behajtjuk, így tekerjük fel a tésztát. 3-3 rudacskát copffá fonunk, majd az így kapott két kalácsot magas falú tepsibe tesszük, melyet előtte jól kikentünk. 15 percig kelesztjük, majd megkenjük a felvert tojással.
4. Előmelegített sütőben kb. 180 o C-on 30-35 percig sütjük.



Mézes figurák

Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
10 dkg átszitált porcukor
1 tojás
kb. 1 dl / 10 dkg/ vegyes virágméz
1 evőkanál margarin
1 kávéskanál szódabikarbóna
őrölt fahéj
szegfűszeg


Elkészítés
1. A hozzávalókat tartsuk langyos helyen, mielőtt dolgozni kezdenénk. Egy mély tálba szitáljuk bele a liszt felét és a porcukrot, erre tegyük a szódabikarbónát és a fűszereket. Mindezt alaposan keverjük össze.

2. Ezek után adjuk hozzá a margarint, a mézet és a tojást. Nagyon ragacsos masszát kapunk. A liszt másik felét apránként gyúrás közben adjuk a tésztához. Kitartó munkával kerek buci lesz belőle. Tetejét szórjuk meg liszttel, takarjuk le és kb. 10-12 órát pihe
ntessük.

3. Lisztezett deszkán kis adagokban nyújtsuk 2-3 mm vastagra. Nyújtás után már csak alulról szabad lisztezni a tésztát. Gazdaságosan szaggassuk ki a formákkal, a maradékot friss tésztával gyúrjuk össze és nyújtsuk újra ki.

4. Közepesre előmelegített sütőben, alacsony peremű kikent tepsiben süssük. A tepsibe 1-2 cm köztes helyet hagyjunk a darabok között. 7-8 perc alatt megsül, de jobb, ha világos marad. Ha kész, azonnal le kell választani a figurákat a tepsiről, mert később könnyen törnek. Lapos helyre, egymás mellé kell tenni a darabokat amíg k i nem hűlnek. Néhány napig állniuk kell, hogy megpuhuljanak.

5. A figurák díszítéséhez 1 tojásfehérjét nagyon kemény habbá kell verni, ebbe a habba kell lassanként adagolni 10 dkg átszitált porcukrot. Nejlonzacskó csücskén 1-2 mm-es lyukat vágunk, ezen keresztül nyomjuk a mázat a mézes figurákra.



Mákvirág

Hozzávalók
Tésztához:
14 dkg darált mák
40 dkg liszt
1 vaníliarúd kikapart belseje
33 dkg puha margarin
14 dkg porcukor
1 narancs reszelt héja
csipet só
1 tojás

Tölteni:
20 dkg baracklekvár

Elkészítés

1. A hozzávalókból sima tésztát gyúrunk, amelyet fóliába csomagolva 1 éjszakán át a hűtőben pihentetünk.

2. Enyhén lisztezett deszkán 3 mm vastagra nyújtjuk, és 5-6 cm átmérőjű virágformával kiszaggatjuk. A virágok felét gyűszűvel kiszúrjuk, majd a kész formákat fél órára hűvös helyre tesszük.

3. Ezt követően a sütiket sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, és előmelegített sütőben, 180°C-on 15-18 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.

4. A nem lyukasztott virágokat lekvárral megkenjük és ráragasztjuk a lyukas párjukat.

Tipp: 10 dkg tortabevonót gőz felett megolvasztunk, majd becsíkozzuk vele a kész virágokat.



Gyors kiszúrós

Ezt a receptet anyósomtól kaptam, amit még a mai napon megsütök a lányommal. Nagyon egyszerű és nagyon gyorsan kész van. Kiadós és finom.


Hozzávalók:
fél kg liszt
1 cs sütőpor
25 dkg porcukor
20 dkg zsír
2 db vaníliás cukor
2 tojás
lekvár

Minden hozzávalót összegyúrunk, majd a lehető legvékonyabbra nyújtjuk. Süti kiszúró formákkal kiszaggatjuk, forró sütőben 8-10 percig sütjük.
Lekvárral 1-1 formát összeragasztunk. Ha kihűlt, forgassuk meg porcukorban.
Én úgy készítem, hogy nem ragasztom össze, hanem a tetejét megszórom színes tortadarával és így sütöm meg. Nagyon mutatós.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése