MENÜAJÁNLATOK
Karácsony - Újév
Karácsony - Újév
1. Halászlé
Dorozsmai molnárponty
Karácsonyi fatörzs
A menü elkészítése:
Hozzávalók: 1 kg hal, 1 nagy fej hagyma, 1-2 zöldpaprika, paradicsom, 2 db halászlékocka v. halsűrítmény, pirospaprika, só
Elkészítés:
3. Csirkeragu leves
Paprikás lisztben sütött halszeletek
Rizi-bizi
Mákos guba
A menü elkészítése:
Dorozsmai molnárponty
Karácsonyi fatörzs
A menü elkészítése:
Halászlé (tiszai)
Hozzávalók: 1 kg hal, 1 nagy fej hagyma, 1-2 zöldpaprika, paradicsom, 2 db halászlékocka v. halsűrítmény, pirospaprika, só
Elkészítés:
A halat feldaraboljuk, a szép szeleteket enyhén lesózzuk és hűtőbe tes szük . A hal fejét, farkát és 1-2 halszeletet feltesszük főni a kockára vágott hagymával. Addig főzzük, amíg a halhús leválik a csontról. Ekkor leszűrjük, a halat kicsontozzuk, a halhúst és a hagymát turmixban finomra törjük. A levet felforraljuk, hozzáadjuk a halsűrítményt, a halászlékockákat, a paradicsomot, paprikát, bőven megszórjuk pirospaprikával. Ha ismét felforrt, beletesszük a lesózott haldarabokat és kb. 20 percig lassú tűzön forraljuk. Keverni nem szabad, csak forgatni az edényt. Csak szükség szerint sózzuk.
Ha többféle halból készítjük még finomabb lesz.
Ha többféle halból készítjük még finomabb lesz.
Dorozsmai molnárponty

Hozzávalók: 1 kg pontyszelet, 10 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 3-3 db paradicsom, paprika, 20 dkg gomba, 3 dl tejföl, 50 dkg csuszatészta, só, bors, pirospaprika ízlés szerint, olaj a halszeletek kisütéséhez
Elkészítés:
Felforrósított, bő olajban pirosra sütjük a zsemlemorzsában (vagy paprikás lisztben) megforgatott halszeleteket.
A füstölt szalonnát apróra felkockázzuk, zsírjára pirítjuk, megfonnyasztjuk benne a felkarikázott hagymát. Meghintjük pirospaprikával, hozzáadjuk a felaprózott, karikázott paradicsomot, paprikát és a vékonyan felszeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt 10 percig félpuhára főzzük, majd belekeverünk 2 dl tejfölt. Összeforraljuk.
Bő sós vízben kifőzzük a csuszatésztát, leszűrjük és összekeverjük a tejfölös gombás ragu felével. Tűzálló tálba terítjük, közepére rendezzük a sült halszeleteket. Köré halmozzuk a maradék ragut, meglocsoljuk tejföllel és sütőben pirosra sütjük.
2. Tyúkhúsleves
Töltött káposzta
Mákos-diós bejgli
Zserbó szelet
A menü elkészítése:
Elkészítés:
Felforrósított, bő olajban pirosra sütjük a zsemlemorzsában (vagy paprikás lisztben) megforgatott halszeleteket.
A füstölt szalonnát apróra felkockázzuk, zsírjára pirítjuk, megfonnyasztjuk benne a felkarikázott hagymát. Meghintjük pirospaprikával, hozzáadjuk a felaprózott, karikázott paradicsomot, paprikát és a vékonyan felszeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt 10 percig félpuhára főzzük, majd belekeverünk 2 dl tejfölt. Összeforraljuk.
Bő sós vízben kifőzzük a csuszatésztát, leszűrjük és összekeverjük a tejfölös gombás ragu felével. Tűzálló tálba terítjük, közepére rendezzük a sült halszeleteket. Köré halmozzuk a maradék ragut, meglocsoljuk tejföllel és sütőben pirosra sütjük.
Karácsonyi fatörzs
Hozzávalók: 6 tojásból piskótalap
A krémhez: 20 dkg vaj v. margarin, 20 dkg porcukor, 3 egész tojás, 15 dkg cukor, 2 púpozott evőkanál kakaó, 1 db narancs sárga héja
Elkészítés:
A kisült piskótalapot szalvétába feltekerjük. A tojásokat a cukorral, a kakaóval és a narancs héjával simára keverjük, majd gőz felett sűrűre főzzük.
A tűzről levéve kihűtjük, majd hozzákeverjük a margarin és porcukor habos elegyéhez. Ezzel a krémmel töltjük meg a piskótatekercset, a külsejét is bevonjuk a krémmel és villával fatörzs utánzatúra cifrázzuk. Hosszúkás tálkára tesszük, cukrozott gyümölcsökkel díszítjük. 4-6 órára behűtjük, tálaláskor ferdén szeleteljük. Kínálhatunk hozzá tejszínhabot is.
A krémhez: 20 dkg vaj v. margarin, 20 dkg porcukor, 3 egész tojás, 15 dkg cukor, 2 púpozott evőkanál kakaó, 1 db narancs sárga héja
Elkészítés:

A kisült piskótalapot szalvétába feltekerjük. A tojásokat a cukorral, a kakaóval és a narancs héjával simára keverjük, majd gőz felett sűrűre főzzük.
A tűzről levéve kihűtjük, majd hozzákeverjük a margarin és porcukor habos elegyéhez. Ezzel a krémmel töltjük meg a piskótatekercset, a külsejét is bevonjuk a krémmel és villával fatörzs utánzatúra cifrázzuk. Hosszúkás tálkára tesszük, cukrozott gyümölcsökkel díszítjük. 4-6 órára behűtjük, tálaláskor ferdén szeleteljük. Kínálhatunk hozzá tejszínhabot is.
2. Tyúkhúsleves
Töltött káposzta
Mákos-diós bejgli
Zserbó szelet
A menü elkészítése:
Tyúkhúsleves
Hozzávalók: 1 egész tyúk, 2-3 szál zöldség, 1 zellerlevél, 2 szál sárgarépa, kis szelet kelkáposzta, 1 kis fej karalábé, 2 db krumpli, 2 gerezd fokhagyma, egy kis fej vöröshagyma, 8-10 szem egész fekete bors, só, levestészta
Elkészítés:
A húst a zöldségekkel együtt (mindet) kuktába teszem, belerakom a borsot, sózom, majd lezárva a kuktát kb. 30 percig főzöm. Ekkor a tüzet elzárom és hagyom a kuktát lehűlni. Ha a hús még nem elég puha, még 10 percre visszateszem a tűzre. A húst a zöldségekkel tálba szedem, a leves levéből félliternyit kis edénybe szedek és kifőzöm benne a tésztát.
(Amennyiben kevés a leves, a tésztát leveskockával vagy Vegetával ízesített vízben főzöm ki.)

Hozzávalók: 1 kg darált sertéshús, 1,5 kg savanyú káposzta, 8-10 levél savanyított káposztalevél (hasáb), 1 csésze rizs, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanálnyi őrölt pirospaprika, 1 teáskanálnyi őrölt bors, kevés őrölt kömény, só ízlés szerint, 1/2 liter paradicsom ivólé
Elkészítés:
A darált húshoz hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát, a borsot, az őrölt köményt és a sót. Alaposan összedolgozzuk, majd közékeverjük az előzőleg megmosott rizst és a káposztalevelekbe csomagoljuk.
Egy nagyobb edény alját vékonyan kizsírozzuk, egyenletesen elhelyezzük a savanyú káposztát, tetejére rakjuk a töltelékeket sugár alakban. Megszórjuk apró káposztával, meghintjük kevés liszttel és őrölt pirospaprikával, majd a rétegzést elölről kezdjük: töltelék, káposzta, liszt, pirospaprika. A tetejére káposzta kerül. Az egészet felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje, hozzákeverjük a paradicsom ivólevet, és lassú tűzön addig főzzük, míg a felső töltelékben a rizs puha lesz. Közben rázogatva forgatjuk, keverni nem szabad.
Tálaláskor tejfölt kínálunk hozzá, de van, aki kakukkfűvel meghintve szereti.
Hozzávalók: 55 dkg liszt, 25 dkg Rama margarin, 8 dkg kristálycukor, 2 dkg élesztő, 1 egész tojás, másfél deci tejföl, 1 csomag sütőpor, csipetnyi só
Elkészítés:
Az élesztőt kb. 1 dl langyos tej és 1 kávéskanál cukor keverékében megkelesztjük. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a pici sót és a cukrot, közé keverjük a sütőport. A közepébe kis mélyedést csinálunk, beleütjük a tojást, a tejfölt, majd hozzáadjuk a már megkelt élesztőt és közepes keménységű tésztát gyúrunk. 4 kis cipót formálunk belőle.
Kb. 20 percig pihentetjük, majd külön-külön vékonyra elnyújtjuk. Kettőt mákkal, kettőt dióval kenünk meg és lazán feltekerjük. Tepsibe fektetjük, fojással megkenjük a tetejüket, villával néhány helyen megszurkáljuk és közepes lángon szép pirosra sütjük. Sütés közben is megkenjük tojással. Tepsibe rakáskor ügyeljünk arra, hogy a tészta sütés közben is növekszik tehát ne nagyon szorosan rakjuk egymás mellé a rudakat.
Máktöltelék: 20 dkg cukorból és 1 dl tejből szirupot készítünk, majd 25 dkg darált mákot főzünk bele. A tűzről levéve citromhéjat, almát, mazsolát és egy evőkanálnyi baracklekvárt keverünk bele. Kihűtjük.
Diótöltelék: 20 dkg cukrot és 1 dl tejet felforralunk, belefőzünk 25 dkg darált diót. Kevés rummal vagy rumaromával, 1 evőkanál baracklekvárral, esetleg reszelt almával ízesítjük, közékeverjük a mazsolát és kihűtjük.
Elkészítés:
A húst a zöldségekkel együtt (mindet) kuktába teszem, belerakom a borsot, sózom, majd lezárva a kuktát kb. 30 percig főzöm. Ekkor a tüzet elzárom és hagyom a kuktát lehűlni. Ha a hús még nem elég puha, még 10 percre visszateszem a tűzre. A húst a zöldségekkel tálba szedem, a leves levéből félliternyit kis edénybe szedek és kifőzöm benne a tésztát.
(Amennyiben kevés a leves, a tésztát leveskockával vagy Vegetával ízesített vízben főzöm ki.)

Töltött káposzta
Hozzávalók: 1 kg darált sertéshús, 1,5 kg savanyú káposzta, 8-10 levél savanyított káposztalevél (hasáb), 1 csésze rizs, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanálnyi őrölt pirospaprika, 1 teáskanálnyi őrölt bors, kevés őrölt kömény, só ízlés szerint, 1/2 liter paradicsom ivólé
Elkészítés:
A darált húshoz hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát, a borsot, az őrölt köményt és a sót. Alaposan összedolgozzuk, majd közékeverjük az előzőleg megmosott rizst és a káposztalevelekbe csomagoljuk.
Egy nagyobb edény alját vékonyan kizsírozzuk, egyenletesen elhelyezzük a savanyú káposztát, tetejére rakjuk a töltelékeket sugár alakban. Megszórjuk apró káposztával, meghintjük kevés liszttel és őrölt pirospaprikával, majd a rétegzést elölről kezdjük: töltelék, káposzta, liszt, pirospaprika. A tetejére káposzta kerül. Az egészet felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje, hozzákeverjük a paradicsom ivólevet, és lassú tűzön addig főzzük, míg a felső töltelékben a rizs puha lesz. Közben rázogatva forgatjuk, keverni nem szabad.
Tálaláskor tejfölt kínálunk hozzá, de van, aki kakukkfűvel meghintve szereti.
Mákos-diós bejgli
Hozzávalók: 55 dkg liszt, 25 dkg Rama margarin, 8 dkg kristálycukor, 2 dkg élesztő, 1 egész tojás, másfél deci tejföl, 1 csomag sütőpor, csipetnyi só
Elkészítés:
Az élesztőt kb. 1 dl langyos tej és 1 kávéskanál cukor keverékében megkelesztjük. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a pici sót és a cukrot, közé keverjük a sütőport. A közepébe kis mélyedést csinálunk, beleütjük a tojást, a tejfölt, majd hozzáadjuk a már megkelt élesztőt és közepes keménységű tésztát gyúrunk. 4 kis cipót formálunk belőle.
Kb. 20 percig pihentetjük, majd külön-külön vékonyra elnyújtjuk. Kettőt mákkal, kettőt dióval kenünk meg és lazán feltekerjük. Tepsibe fektetjük, fojással megkenjük a tetejüket, villával néhány helyen megszurkáljuk és közepes lángon szép pirosra sütjük. Sütés közben is megkenjük tojással. Tepsibe rakáskor ügyeljünk arra, hogy a tészta sütés közben is növekszik tehát ne nagyon szorosan rakjuk egymás mellé a rudakat.
Máktöltelék: 20 dkg cukorból és 1 dl tejből szirupot készítünk, majd 25 dkg darált mákot főzünk bele. A tűzről levéve citromhéjat, almát, mazsolát és egy evőkanálnyi baracklekvárt keverünk bele. Kihűtjük.
Diótöltelék: 20 dkg cukrot és 1 dl tejet felforralunk, belefőzünk 25 dkg darált diót. Kevés rummal vagy rumaromával, 1 evőkanál baracklekvárral, esetleg reszelt almával ízesítjük, közékeverjük a mazsolát és kihűtjük.

3. Csirkeragu leves
Paprikás lisztben sütött halszeletek
Rizi-bizi
Mákos guba
A menü elkészítése:
Csirkeragu leves
Hozzávalók: 1 nagyobb fej vöröshagyma, sárgarépa, fehérrépa, ízlés szerint zöldborsó, zöldségzöld egy csokor, ízlés szerinti mennyiségű csirkefarhát (de lehet más csirkehús is), 2 db húsleveskocka, kevés olaj vagy zsír (zsírral finomabb), só, bors
Elkészítés: A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, majd kevés olajon vagy zsíron üvegesre pároljuk. Rádobjuk a zöldséget és a csirkehúst, majd amikor félig megpuhult, felöntjük kb. 3 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a leveskockákat, és lassú tűzön forraljuk. Cérnametéltet kínálunk hozzá.
Elkészítés: A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, majd kevés olajon vagy zsíron üvegesre pároljuk. Rádobjuk a zöldséget és a csirkehúst, majd amikor félig megpuhult, felöntjük kb. 3 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a leveskockákat, és lassú tűzön forraljuk. Cérnametéltet kínálunk hozzá.
Paprikás lisztben sütött halszeletek
Hozzávalók: bármilyen halból elkészíthető, mi általában keszeget szoktunk készíteni. Pirospaprika, liszt, só, olaj
Elkészítés: A halat ujjnyi szeletekre vágjuk, lesózzuk. A lisztet és a pirospaprikát összekeverjük, tehetünk bele halfűszer keveréket is. Az olajat felforrósítjuk, a halszeleteket szép aranybarnára, pirosra sütjük.
A rizi-bizi elkészítését itt most nem fejteném ki, szerintem ez már alapétel. Kínálhatunk mellé sültburgonyát vagy krumplipürét is.
Elkészítés: A halat ujjnyi szeletekre vágjuk, lesózzuk. A lisztet és a pirospaprikát összekeverjük, tehetünk bele halfűszer keveréket is. Az olajat felforrósítjuk, a halszeleteket szép aranybarnára, pirosra sütjük.
A rizi-bizi elkészítését itt most nem fejteném ki, szerintem ez már alapétel. Kínálhatunk mellé sültburgonyát vagy krumplipürét is.
Mákos guba
Hozzávalók: 8-10 db kifli, kb. 6-7 dl tej, kb. 15 dkg darált mák, 3-4 evőkanál méz, 2 dkg margarin, 1 cs. vaníliás cukor
Elkészítés: A tejben felolvasztjuk a vaníliás cukrot, a mézet és a margarint. A kifliket felkarikázzuk és a tejjel meglocsoljuk. A mákhoz adhatunk egy pici reszelt citromhéjat, majd adjuk a tejes kiflihez. Hagyjuk kicsit kihűlni és tegyük a hűtőbe. Az én családom hidegen szereti, ezért nem szoktam sütőben sütni.
Ha a sütőben sütni szeretnénk, akkor egy tepsit vajazzunk ki, tegyük bele a mákos gubát és 5-10 percig süssük. A sütőből kivéve csorgassunk rá kis mézet, kockázva tálaljuk.
Elkészítés: A tejben felolvasztjuk a vaníliás cukrot, a mézet és a margarint. A kifliket felkarikázzuk és a tejjel meglocsoljuk. A mákhoz adhatunk egy pici reszelt citromhéjat, majd adjuk a tejes kiflihez. Hagyjuk kicsit kihűlni és tegyük a hűtőbe. Az én családom hidegen szereti, ezért nem szoktam sütőben sütni.
Ha a sütőben sütni szeretnénk, akkor egy tepsit vajazzunk ki, tegyük bele a mákos gubát és 5-10 percig süssük. A sütőből kivéve csorgassunk rá kis mézet, kockázva tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése