Keresés ebben a blogban

2009. december 7., hétfő

Karácsonyi receptötletek és menüsorok

Hamarosan elérkezik karácsony estéje. Ilyenkor mindig valami különlegessel próbálunk meg kedveskedni családtagjainknak. Természetesen kinek-kinek pénztárcája szerint. Összegyűjtöttem néhány finomságot, amelyet szeretnék a látogatókkal is megosztani. Remélem ezzel segíteni tudok a karácsonyi menü összeállításában.

MENÜAJÁNLATOK

Karácsony - Újév



1. Halászlé
Dorozsmai molnárponty
Karácsonyi fatörzs


A menü elkészítése:


Halászlé (tiszai)

Hozzávalók: 1 kg hal, 1 nagy fej hagyma, 1-2 zöldpaprika, paradicsom, 2 db halászlékocka v. halsűrítmény, pirospaprika, só

Elkészítés:
A halat feldaraboljuk, a szép szeleteket enyhén lesózzuk és hűtőbe tes szük . A hal fejét, farkát és 1-2 halszeletet feltesszük főni a kockára vágott hagymával. Addig főzzük, amíg a halhús leválik a csontról. Ekkor leszűrjük, a halat kicsontozzuk, a halhúst és a hagymát turmixban finomra törjük. A levet felforraljuk, hozzáadjuk a halsűrítményt, a halászlékockákat, a paradicsomot, paprikát, bőven megszórjuk pirospaprikával. Ha ismét felforrt, beletesszük a lesózott haldarabokat és kb. 20 percig lassú tűzön forraljuk. Keverni nem szabad, csak forgatni az edényt. Csak szükség szerint sózzuk.
Ha többféle halból készítjük még finomabb lesz.



Dorozsmai molnárponty

Hozzávalók: 1 kg pontyszelet, 10 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 3-3 db paradicsom, paprika, 20 dkg gomba, 3 dl tejföl, 50 dkg csuszatészta, só, bors, pirospaprika ízlés szerint, olaj a halszeletek kisütéséhez

Elkészítés:
Felforrósított, bő olajban pirosra sütjük a zsemlemorzsában (vagy paprikás lisztben) megforgatott halszeleteket.
A füstölt szalonnát apróra felkockázzuk, zsírjára pirítjuk, megfonnyasztjuk benne a felkarikázott hagymát. Meghintjük pirospaprikával, hozzáa
djuk a felaprózott, karikázott paradicsomot, paprikát és a vékonyan felszeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt 10 percig félpuhára főzzük, majd belekeverünk 2 dl tejfölt. Összeforraljuk.
Bő sós vízben kifőzzük a csuszatésztát, leszűrjük és összekeverjük a tejfölös gombás ragu felével. Tűzálló tálba terítjük, közepére rendezzük a sült halszeleteket. Köré halmozzuk a maradék ragut, meglocsoljuk tejföllel és sütőben pirosra sütjük.


Karácsonyi fatörzs

Hozzávalók: 6 tojásból piskótalap
A krémhez: 20 dkg vaj v. margarin, 20 dkg porcukor, 3 egész tojás, 15 dkg cukor, 2 púpozott evőkanál kakaó, 1 db narancs sárga héja

Elkészítés:

A kisült piskótalapot szalvétába feltekerjük. A tojásokat a cukorral, a kakaóval és a narancs héjával simára keverjük, majd gőz felett sűrűre főzzük.
A tűzről levéve kihűtjük,
majd hozzákeverjük a margarin és porcukor habos elegyéhez. Ezzel a krémmel töltjük meg a piskótatekercset, a külsejét is bevonjuk a krémmel és villával fatörzs utánzatúra cifrázzuk. Hosszúkás tálkára tesszük, cukrozott gyümölcsökkel díszítjük. 4-6 órára behűtjük, tálaláskor ferdén szeleteljük. Kínálhatunk hozzá tejszínhabot is.



2. Tyúkhúsleves
Töltött káposzta
Mák
os-diós bejgli
Zserbó szelet


A menü elkészítése:

Tyúkhúsleves

Hozzávalók: 1 egész tyúk, 2-3 szál zöldség, 1 zellerlevél, 2 szál sárgarépa, kis szelet kelkáposzta, 1 kis fej karalábé, 2 db krumpli, 2 gerezd fokhagyma, egy kis fej vöröshagyma, 8-10 szem egész fekete bors, só, levestészta

Elkészítés:

A húst a zöldségekkel együtt (mindet) kuktába teszem, belerakom a borsot, sózom, majd lezárva a kuktát kb. 30 percig főzöm. Ekkor a tüzet elzárom és hagyom a kuktát lehűlni. Ha a hús még nem elég puha, még 10 percre visszateszem a tűzre. A húst a zöldségekkel tálba szedem, a leves levéből félliternyit kis edénybe szedek és kifőzöm benne a tésztát.
(Amennyiben kevés a leves, a tésztát leveskockával vagy Vegetával ízesített vízben főzöm ki.)



Töltött káposzta

Hozzávalók: 1 kg darált sertéshús, 1,5 kg savanyú káposzta, 8-10 levél savanyított káposztalevél (hasáb), 1 csésze rizs, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanálnyi őrölt pirospaprika, 1 teáskanálnyi őrölt bors, kevés őrölt kömény, só ízlés szerint, 1/2 liter paradicsom ivólé

Elkészítés:
A darált húshoz hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a
pirospaprikát, a borsot, az őrölt köményt és a sót. Alaposan összedolgozzuk, majd közékeverjük az előzőleg megmosott rizst és a káposztalevelekbe csomagoljuk.
Egy nagyobb edény alját vékonyan kizsírozzuk, egyenletesen elhelyezzük a savanyú káposztát, tetejére rakjuk a töltelékeket sugár alakban. Megszórjuk apró káposztával, meghintjük kevés liszttel és őrölt pirospaprikával, majd a rétegzést elölről kezdjük: töltelék, káposzta, liszt, pirospaprika. A tetejére káposzta kerül. Az egészet felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje, hozzákeverjük a paradicsom ivólevet, és lassú tűzön addig főzzük, míg a felső töltelékben a rizs puha lesz. Közben rázogatva forgatjuk, keverni nem szabad.
Tálaláskor tejfölt kínálunk hozzá, de van, aki kakukkfűvel meghintve szereti.


Mákos-diós bejgli

Hozzávalók: 55 dkg liszt, 25 dkg Rama margarin, 8 dkg kristálycukor, 2 dkg élesztő, 1 egész tojás, másfél deci tejföl, 1 csomag sütőpor, csipetnyi só

Elkészítés:
Az élesztőt kb. 1 dl langyos tej és 1 kávéskanál cukor keverékében megkelesztjük. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a pici sót és a cukrot, közé keverjük a sütőport. A közepébe kis mélyedést csinálunk, beleütjük a tojást, a te
jfölt, majd hozzáadjuk a már megkelt élesztőt és közepes keménységű tésztát gyúrunk. 4 kis cipót formálunk belőle.
Kb. 20 percig pihentetjük, majd külön-külön vékonyra elnyújtjuk. Kettőt mákkal, kettőt dióval kenünk meg és lazán feltekerjük. Tepsibe fektetjük, fojással megkenjük a tetejüket, villával néhány helyen megszurkáljuk és közepes lángon szép pirosra sütjük. Sütés közben is megkenjük tojással. Tepsibe rakáskor ügyeljünk arra, hogy a tészta sütés közben is növekszik tehát ne nagyon szorosan rakjuk egymás mellé a rudakat.

Máktöltelék: 20 dkg cukorból és 1 dl tejből szirupot készítünk, majd 25 dkg darált mákot főzünk bele. A tűzről levéve citromhéjat, almát, mazsolát és egy evőkanálnyi baracklekvárt keverünk bele. Kihűtjük.

Diótöltelék: 20 dkg cukrot és 1 dl tejet felforralunk, belefőzünk 25 dkg darált diót. Kevés rummal vagy rumaromával, 1 evőkanál baracklekvárral, esetleg reszelt almával ízesítjük, közékeverjük a mazsolát és kihűtjük.






3. Csirkeragu leves
Paprikás lisztben sütött halszeletek
Rizi-bizi
Mákos guba

A menü elkészítése:

Csirkeragu leves

Hozzávalók: 1 nagyobb fej vöröshagyma, sárgarépa, fehérrépa, ízlés szerint zöldborsó, zöldségzöld egy csokor, ízlés szerinti mennyiségű csirkefarhát (de lehet más csirkehús is), 2 db húsleveskocka, kevés olaj vagy zsír (zsírral finomabb), só, bors

Elkészítés: A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, majd kevés olajon vagy zsíron üvegesre pároljuk. Rádobjuk a zöldséget és a csirkehúst, majd amikor félig megpuhult, felöntjük kb. 3 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a leveskockákat, és lassú tűzön forraljuk. Cérnametéltet kínálunk hozzá.



Paprikás lisztben sütött halszeletek

Hozzávalók: bármilyen halból elkészíthető, mi általában keszeget szoktunk készíteni. Pirospaprika, liszt, só, olaj

Elkészítés: A halat ujjnyi szeletekre vágjuk, lesózzuk. A lisztet és a pirospaprikát összekeverjük, tehetünk bele halfűszer keveréket is. Az olajat felforrósítjuk, a halszeleteket szép aranybarnára, pirosra sütjük.
A rizi-bizi elkészítését itt most nem fejteném ki, szerintem ez már alapétel. Kínálhatunk mellé sültburgonyát vagy krumplipürét is.



Mákos guba

Hozzávalók: 8-10 db kifli, kb. 6-7 dl tej, kb. 15 dkg darált mák, 3-4 evőkanál méz, 2 dkg margarin, 1 cs. vaníliás cukor

Elkészítés: A tejben felolvasztjuk a vaníliás cukrot, a mézet és a margarint. A kifliket felkarikázzuk és a tejjel meglocsoljuk. A mákhoz adhatunk egy pici reszelt citromhéjat, majd adjuk a tejes kiflihez. Hagyjuk kicsit kihűlni és tegyük a hűtőbe. Az én családom hidegen szereti, ezért nem szoktam sütőben sütni.
Ha a sütőben sütni szeretnénk, akkor egy tepsit vajazzunk ki, tegyük bele a mákos gubát és 5-10 percig süssük. A sütőből kivéve csorgassunk rá kis mézet, kockázva tálaljuk.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése